Jednymi z najczęściej stosowanych pojemników w naszych kuchniach są dzisiaj pojemniki plastikowe. Wyróżniają się one wysoką trwałością, wytrzymałością oraz przede wszystkim zapewniają wygodne użytkowanie. Czasami jednak wśród konsumentów i klientów sklepów pojawiają się pewne wątpliwości. Otóż dotyczą one ogólnego bezpieczeństwa stosowania takich pojemników i ich wpływu na nasze zdrowie. Odpowiedzi na takie pytania i rozterki postarano się poszukać w poniższym artykule.
Bezpieczeństwo pojemników plastikowych
Praktycznie w każdej domowej oraz restauracyjnej kuchni wykorzystywane są dzisiaj pudełka z plastiku lub tacka styropianowa. Służą one do przechowywania żywności i produktów spożywczych. Czy jest to bezpieczne rozwiązanie? Warto zacząć od tego, od czego zależne jest w zasadzie bezpieczeństwo plastikowych pojemników, które stosowane są w kontakcie żywnością. Przede wszystkim jest to ich skład. Wszystkie pojemniki dopuszczone do takiego kontaktu posiadają specjalne oznaczenia, a co za tym idzie, nie wywołują one żadnych niekorzystnych skutków w ludzkich organizmach. Do jedzenia nie przechodzą bowiem szkodliwe substancje, gdyż ich po prostu tam nie ma. W przypadku niedostosowanych pojemników pojawia się duże ryzyko istnienia takich substancji, dlatego zawsze należy się upewnić czy stosowany pojemnik ma bezpieczny skład.
Jak bezpiecznie stosować pojemniki plastikowe?
Pojemniki wykonane z plastiku należy zawsze stosować zgodnie z zaleceniami producentów. Oznacza to, że należy zawsze przestrzegać narzuconych reguł. Zazwyczaj chodzi tutaj o zakres temperaturowy, w którym może być stosowane dane pudełko. Nie wszystkie pojemniki nadają się bowiem do użytkowania w mikrofali czy też zamrażarce.
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis